Followers

Tuesday 19 April 2011

♥ I Will Do It During This Oliday ♥

1) SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API


Bahan-Bahan: 


1/2 kilo siput sedut
4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih
5 biji cili api
sedikit halia
sebatang serai
1 biji kelapa diparut
garam secukup rasa
sedikit kunyit
sedikit gula



Cara-cara:

1. Perah santan, dapatkan santan pekat dan cair diasingkan
2. Cuci siput sedut, gaul dengan hampas kelapa tadi dan dibiarkan beberapa jam. Ini membuatkan bau lumpur hilang dan siput sedut akan lebih sedap. Pastikan bekas ditutup. kalau idak jenuh nak mengutipnya. siput tu masih boleh merayap biasanya. 
3. Bawang-bawang, cili api dan halia dikisar atau ditumbuk untuk dijadikan bahan tumis. 
4. Bersihkan siput dan potong belakang (hujung)
5. Tumiskan bawang, cili api dan halia, masukkan santan cair dan masukkan siput sedut. Masukkan juga garam,gula dan kunyit serta batang serai yang dititik. 
6. Apabila masak, masukkan santan pekat dan didihkan sebentar dan kemudian matikan api.



2) ROTI JALA


Bahan-bahan:


A. Roti jala


2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Garam secukup rasa
Sedikit air
Sedikit pewarna masakan kuning



B. Kuah:



3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia
Serbuk kari
Santan (jumlah bergantung kepada kepekatan dan banyak yang anda kehendaki)
Garam secukup rasa
Sebiji kentang
Seketul ayam (tanpa tulang -sebaik-baiknya bahagian dada)



Cara-cara:



A. Roti jala



1. Bancuh kesemua bahan A, kemudian masukkan dalam pengisar basah (blander) dan kisar hingga bancuhan tepung menjadi halus. Jumlah air hanya untuk membolehkan anda mengisar. Jika terlebih air, adunan terlalu cair dan cetakan anda akan kurang menjadi.
2. Cuba mencetak dengan cetak roti jala, jika bancuhan tidak lancar keluar dari pencetak, tambahkan sedikit air.
***Sewaktu mengisar, pastikan anda tidak terlebih air.
3. Cetak terus atas kuali leper / kuali biasa, dengan sedikit minyak, apabila agak kering, lipat dua bahagian, dan lipat sekali lagi dan terus angkat.
***Tak perlu dibalikkan ye :)









B. Kuah



Jenis kuah bergantung pada kegemaran. Tapi selalunya saya buat kari ayam dan kentang ni.
1. Tumis bawang dan halia yang telah dikisar atau tumbuk
2. Masukkan serbuk kari dan tambah air dan santan sedikit. Masukkan kentang dan ayam yang telah dipotong kecil biarkan hingga masak. Tambahkan santan selebihnya dan biarkan hingga mendidih dan jgn lupa masukkan garam secukup rasa.




3) KETAM MASAK LEMAK CILI API


Bahan-bahan:


3 ekor ketam saiz sederhana besar - bersihkan, buang perisainya dan belah 2
2 batang serai - diketuk-ketuk
200 ml santan UHT tanpa kolestrol (santan segera kotak kecil)
2 keping asam keping(asam gelugur)
Garam halus secukup rasa


Bahan kisar:
1 biji bawang besar saiz kecil
12 tangkai cili api (lebihkan jika suka pedas)
2 cm kunyit hidup, buang kulitnya
2 sudu makan garam kasar
200 ml air

Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam pengisar (blender). Kisar sehingga halus.
  2. Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk bersama dengan serai, santan dan asam keping. Panaskan di atas api sederhana sambil dikacau untuk mengelakkan santan menjadi berketul-ketul.
  3. Setelah bahan-bahan dalam periuk mula mendidih, masukkan ketam. Kacau sekali sekala sehingga ketam masak. Ketam adalah masak setelah warnanya bertukar menjadi warna oren/jingga.
  4. Rasa masin kuah, jika kurang masin, masukkan garam halus secukup rasa. Kacau hingga garam rata. Biarkan mereneh seketika dan tutup api.


4) ASAM PEDAS MELAKA




Bahan-Bahan :




4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)


3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada blend skali)


3 batang serai - dititik


1 sudu teh halba


daun kesum + bungan kantan


bendi / terung (potong la ikut patern korang suke..)


air asam jawa


garam + gula


minyak




Cara-Cara :




Panaskan minyak....


Then masukkan halba... nampak mcm kuning2 tu then terus masukkan bahan2 yang diblend tadi... masukkan serai jugak...


Masak sampai benda blend tu garing n masak... (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)


Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt... masukkan daun kesum n bunga kantan..


masukkan ikan... kacau2 sket then masukkan air asam jawa....


banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...


then last, masukkan bendi or terung... then perasakan dengan garam... biar dia mendidih then boleh tutup api....


5) KEK BATIK




Bahan-Bahan :


  • 1 packet milo (packet yg plg kecil)


  • 1 tin susu cair (biase guna susu carnation evaporated)


  • 1 buku buttercup


  • 1 cawan gula halus


  • 1 biji telur ayam


  • serbuk koko (dlm 1 sudu besar)


  • 1 1/2 packet biskut marie (lbh sedap kalau gne biskut marie biase bkn yg perisa koko)



Cara-cara 



  1. 1) masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam periuk (kecuali biskut marie)


  1. 2) cairkan semua bahan-bahan tu dengan api yg kecil

  1. 3) kacau bahan-bahan tu smpi pekat (dlm 15 min)

  1. 4) bila da pekat, tutup api dan masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati

  1. 5) then, masukkan ke dalam loyang dan mampatka

  1. 6)pastu, masukkan dlm peti sejuk untuk keraskan. kalau dah keras bru sedap dimakan...selamat mencuba


_________________

1 comment:

  1. wahhh sedapnya semua resepi yg awak masak tu...terutama siput sedut masak lemak cili api...he333

    ReplyDelete